Diverse decoratiestijlen

keukens

Verschillende manieren van decoreren

Er zijn vele manieren om het interieur te decoreren. Bovendien is het kleurgebruik hierbij geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de sfeer die je wilt creëren in de bewuste ruimte. Er zijn geen strikte regels voor het decoreren van een ruimte. Om toch wat handvatten te bieden, geven we hieronder enkele voorbeelden van de meest populaire manieren van decoreren in huis.

Gekleurde muren met wit houtwerk

De meest traditionele decoratiestijl is die waarbij één kleur gebruikt wordt op de muren en witte glansverf op het houtwerk is aangebracht. Vaak is dit dezelfde kleur wit als die op het plafond. Dit geeft een zeer strakke, maar soms ook wat harde uitstraling aan een kamer. Om het contrast te verzachten, kies je voor een kleur wit op het houtwerk die beter combineert met de kleur op de muren. Dit zal het contrast wat afvlakken. Zo worden de onderdelen in de ruimte wat minder afgebakend. De kamer zal hierdoor groter aanvoelen. Wanneer je online een verfkleur kiest, worden de aanbevolen complementaire neutrale kleuren ernaast getoond.

De ruimte vergroten met lichte muren en donkerder houtwerk

Een goede manier om licht en ruimte te creëren, is om de lichtste kleur die je hebt gekozen te gebruiken op het grootste oppervlak in de kamer. Denk hierbij aan de muren. Gebruik vervolgens een donkerdere tint op het houtwerk. Dit werkt vooral goed als je gebruikmaakt van een neutraal kleurenschema. Het geeft namelijk een meer aangekleed gevoel aan de kamer. Het gebruik van een donkerdere kleur op de plinten laat de muren lichter lijken door het contrast. Alles boven de plinten lijkt lichter wanneer je plinten in een donkerdere tint verft. Hierdoor krijgt heel de kamer een lichtere uitstraling. Bovendien creëer je hiermee een sterke eigentijdse uitstraling.

Dezelfde kleur op de muren en het houtwerk

Het gebruik van dezelfde kleur op zowel de muren als het houtwerk is erg populair in moderne interieurs. Hiermee creëer je namelijk een zeer sterke en strakke look. Bovendien breng je zo ook meer rust en ruimte in het interieur, omdat er geen contrasten zijn die de aandacht afleiden.

Het contrast tussen muren en plafonds

Plafonds hoeven niet wit zijn! De hoogte van een plafond wordt niet alleen bepaald door de kleur, maar ook door het contrast tussen de kleur van de muur en die van het plafond.

Wanneer je de muur een kleur geeft en het plafond helderwit maakt, zal de aandacht vooral liggen op het sterke contrast tussen de twee kleuren. Je wordt je zo erg bewust van waar de muren ophouden en waar het plafond begint. Het plafond lijkt hierdoor een stuk lager.

Kies je echter voor een witte kleur op het plafond die meer correspondeert met de kleur op de muren, zal de overgang van de muur naar het plafond natuurlijker overkomen. Hierdoor lijkt het plafond hoger.

Plafonds hoger of lager laten lijken met Farrow & Ball verf

Om een laag plafond hoger te doen lijken, kun je het beste voor een lichte, koele witte tint kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Farrow & Ball verfkleur James White No. 2010 of All White No. 2005.

Wil je juist een hoog plafond lager laten te lijken? Kies dan voor diepere en warmere witte tinten, zoals String No. 8.

James White 2010
James White 2010
All White 2005
All White 2005
String 8
String 8

 

 

 

 

 

 

 

Heb je kleuren met een grijze, groene of blauwe basis op de muur? Gebruik dan Slipper Satin No. 2004 op het plafond. Voor muren met een meer gele basiskleur is New White No. 59 heel geschikt. Voor bruine en rode kleuren op de muur, gebruik je Dimity No.2008 op het plafond.

 

Slipper Satin 2004
Slipper Satin 2004
New White 59
New White 59
Dimity 2008
Dimity 2008